Kun olimme päässeet akvaarion kanssa kotiin ja innoissamme ruvenneet googlettamaan sanoilla "akvaarion perustaminen", "ensimmäinen akvaario" ja "aloittelijan akvaariokalat" niin informaation määrä löi vasten kasvoja isolla nyrkillä. Että hei, älkää edes kuvitelko että tää olis niin helppoa kuin olitte kuvitelleet! No ei, ei me kuviteltukaan että se olisi helppoa, mutta se tiedon paljous ja monimuotoisuus hämmensi ja suoraan sanottuna meinasi lannistaa heti alkuunsa. Mikä tieto on se kaikista oikein tieto, mikä tapa toimia olisi turvallisin tuleville kaloille? Mikä on turhaa hifistelyä, mitkä on ne pakolliset jutut jotka vain on tehtävä? Syvä hengitys, lapset nukkumaan, ajatukset kasaan, ja aloitetaanpas alusta.

En tiedä tarkemmin akvaarion ja laitteiston teknisistä ominaisuuksista enkä malleista, muuta kuin että akvaario on 54 litraa, suodatin on Elite Stingray 15 ja lämmitin saman valmistajan. Epäilen että tuo on ollut joku halpa valmissetti jossa on ollut akva ja laitteisto mukana, joten onkohan nuo laitteet miten hyviä sitten käytössä? Nettiä selailemalla löytyy toinen toistaan hifimpiä laitteita ja mielipiteitä laidasta laitaan, joten päätin olla luottamatta muiden mielipiteisiin ja kokeilla nyt vain itse, miten vehkeet toimii käytännössä.

Suurin ihmetyksen aihe oli tietysti se, miten monimutkainen ja pitkä prosessi akvaarion perustaminen oikeasti onkaan. Kultaisella 80-luvulla ostettiin lasipurkki, sinne pantiin vettä ja rehuja, pari kalaa sekaan plumps, ja avot, akvaario oli valmis. Nyt pitää pohdiskella millaista hiekkaa, hienoa, karkeaa, soraa, vaaleaa, tummaa, jotain siltä väliltä..? Vettä pitää kypsytellä kaloille sopivaksi ja sitten vielä kypsyttämisen jälkeenkin pitää kypsytellä, ostella aineita kypsymistä edesauttamaan jadajadaja.. Ja sitten kun vesi on kypsää niin pitää miettiä millaisia kaloja sinne akvaarioon voi laittaa. Kylmän vai lämpimän veden kaloja, virtauksesta vai seisovammasta vedestä tykkääviä, pohjakaloja, ylempänä uivia kaloja, piiloja tarvitsevia kaloja, lajeja jotka ei kiusaa toisiaan, sinisiä, punaisia, keltaisia, hopeisia.. Suo on loputon ja paniikki äidillä kasvaa. Tuleeko tästä koskaan mitään??